A doctor discussing with a person
A doctor discussing with a person

Οστεοπόρωση: η σιωπηλή απειλή

Διαβάστε το άρθρο που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Shape αναφορικά με την επιδημιολογία και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης


Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια νόσος που «αδυνατίζει» τα οστά, ελαττώνει την ποσότητα και την ποιότητά τους και απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση. Έτσι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος, ακόμα και μετά από ένα απλό γλίστρημα, ιδιαίτερα στον καρπό, στους σπονδύλους ή στο ισχίο. Πολλά από τα κατάγματα αυτά, σε αντίθεση με αυτά που παθαίνουμε σαν νέοι και που γρήγορα τα ξεχνάμε, οδηγούν σε μια δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Από τους περίπου 15.000 ασθενείς με κάταγμα ισχίου στην Ελλάδα ετησίως, πολλοί θα χάσουν την ικανότητα να περπατούν, να ασχολούνται με τα χόμπι τους ή να ζουν ανεξάρτητα!

Η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης αυξάνει καθώς μεγαλώνουμε και ο ρυθμός απώλειας οστού επιταχύνεται σημαντικά στην περίοδο της γυναικείας εμμηνόπαυσης. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 70 θα υποστούν κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης στην υπόλοιπη ζωή τους. Αν και είναι μια «σιωπηλή απειλή», χωρίς προειδοποιητικά μηνύματα, μπορεί με σύγχρονες μεθόδους να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί.

Πώς θα βρω ότι έχω οστεοπόρωση;

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης βασίζεται σε μια απλή, σύντομη, ανώδυνη εξέταση που ονομάζεται «μέτρηση οστικής πυκνότητας» ή DXA. Σε αυτήν μετριέται η οστική πυκνότητα με την χρήση χαμηλής δόσης δέσμη ακτίνων Χ. Είναι πολύ ευχάριστο ότι την εξέταση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να την «γράψει» ο γιατρός σας και ότι αποζημιώνεται στην πλειοψηφία του πληθυσμού.

Προλάβετε τα κατάγματα: η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Είναι σημαντικό να θυμάστε αν έχετε οστεοπόρωση ότι δεν μπορείτε να την θεραπεύσετε οριστικά με μια σύντομη θεραπεία λίγων εβδομάδων ή μηνών. Η φροντίδα για την υγεία των οστών σας πρέπει να κρατάει για όλη σας τη ζωή.

Αν και οι ασκήσεις δύναμης και ευλυγισίας, η διατροφή, η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών οστών, για πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα στην εμμηνόπαυση δεν επαρκούν. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολύ αποτελεσματικά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος, και διατίθενται σε διάφορες μορφές και δοσολογικά σχήματα που βοηθούν τη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι καταλληλότερη για την περίπτωσή σας.

Νίκος Λιακόπουλος, MD
R&D Medical Development Amgen Hellas