Three people smiling and holding a paper
Three people smiling and holding a paper

WORLD CANCER DAY 2022 – WE CLOSE THE CARE GAP

Το μήνυμά μας για την παγκόσμια ημέρα Καρκίνου, με τη συμμετοχή των δικών μας ανθρώπων.


Παρόλο που η σημερινή εποχή διακρίνεται από ραγδαία πρόοδο ως προς την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, πολλοί συνάνθρωποί μας που πάσχουν από διαφορετικές μορφές αυτής της νόσου συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πορεία της ασθένειάς τους. Ο τομέας της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να υφίσταται ανισότητες. Σε μια εποχή που η πρόοδος της τεχνολογίας είναι εντυπωσιακή, παράγοντες όπως η πρόσβαση στην περίθαλψη, η γεωγραφική τοποθεσία και η εγγύτητα σε δομές περίθαλψης, η εκπαίδευση, το εισόδημα και οι διακρίσεις βάσει εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, αναπηρίας και τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαχείριση του καρκίνου και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Όπως αναφέρει ο Value, Access & Policy Lead Amgen Greece Χρήστος Μπούκης, η όποια τεχνολογική πρόοδος όμως είναι ανούσια αν δεν είναι διαθέσιμη στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, την στιγμή που την χρειάζονται. Για το λόγο αυτό, η Amgen, επενδύει στην εξάλειψη όλων των ανισοτήτων ενισχύοντας την πρόσβασή τους σε θεραπείες. Επιπλέον, στηρίζει τους ασθενείς με μια σειρά δράσεων όπως για παράδειγμα μέσω της συνεργασίας της με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία βοηθά στη μεταφορά ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα που ζουν σε απομακρυσμένα νησιά, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν αποτελεσματικά τη θεραπεία τους. Στο πλαίσιο της υιοθέτησης της ιατρικής ακριβείας, χορηγεί το πρόγραμμα της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας που καλύπτει το κόστος των μοριακών εξετάσεων (NGS) για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα εντοπίζοντας συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, ώστε να προκρίνεται η χρήση της καταλληλότερης στοχεύουσας θεραπείας.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια, συνεργάζεται με την εταιρεία La Roche-Posay, για την υποστήριξη ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, βοηθώντας τους να μειώσουν τις δερματολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από την αντικαρκινική τους θεραπεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, η Amgen συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης “Close the Care Gap” που οργανώνει ο οργανισμός Union for International Cancer Control (UICC), ενισχύοντας τη σημαντική δουλειά που γίνεται στις τοπικές κοινωνίες με στόχο να εμπνεύσει περισσότερες δράσεις σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμα φέτος, σύμφωνα με την Amgen, είναι ότι όλοι μας μπορούμε να παίξουμε μικρό ή μεγάλο ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου. Ας γίνουμε λοιπόν όλοι σύμμαχοι της φετινής #WorldCancerDay μαθαίνοντας περισσότερα σχετικά με την εκστρατεία #CloseTheCareGap.