Οι πιθανές αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου ποικίλλουν. Ωστόσο, το 80% των καρδιολογικών συμβάντων μπορούν να προληφθούν2 και οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν εξατομικευμένες οδηγίες για τη θεραπεία της πάθησής τους. Οι στρατηγικές της Amgen για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή στοχευμένων κλινικών μελετών, τον καθορισμό στόχων ακριβείας, συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς και αντιμετώπιση συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου που επιδεινώνουν τις συνθήκες της καρδιομεταβολικής υγείας των ασθενών.

a person standing in front of a truck

Εκστρατεία ενημέρωσης για την υψηλή LDL Χοληστερόλη

Τι είναι υψηλή LDL Χοληστερόλη; Πότε πρέπει να υποπτευθώ την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία; Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους και πως αντιμετωπίζονται; Βρείτε τις απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στον ιστότοπο ldlalert.com, μια συνεργασία της Amgen Hellas με την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία.

Εστιασμένοι στα Καρδιομεταβολικά νοσήματα

Η Amgen πρωτοστατεί στην έρευνα σχετικά με την πρωτεΐνη PCSK9i και την LDL χοληστερόλη για περίπου 20 χρόνια και συνεχίζει να αγωνίζεται επιδιώκοντας να κάνει καινοτόμες ανακαλύψεις αναφορικά με μερικούς από τους πιο σύνθετους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου, όπως η παχυσαρκία, η λιποπρωτεΐνη (a) [Lp(a)], και η μη ελεγχόμενη LDL χοληστερόλη.

Ωστόσο, η δημιουργία θεραπειών-ορόσημων είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Η αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου από όλες τις οπτικές γωνίες περιλαμβάνει την ενεργοποίηση πολλαπλών ομάδων και στρατηγικών για να διασφαλιστεί ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς έχουν τη δύναμη να διαχειριστούν αποτελεσματικά την καρδιαγγειακή υγεία και τη θεραπεία τους.

Μέσω πολλαπλών θεραπευτικών λύσεων και δράσεις βασισμένων σε δεδομένα πραγματικού κόσμου, η Amgen στοχεύει να κλείσει το χάσμα στη διαχείριση της καρδιομεταβολικής νόσου, αξιοποιώντας τα σημαντικά ευρήματα στους τομείς των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπερχοληστερολαιμίας και της παχυσαρκίας.

Θεραπευτικοί τομείς

Στοχεύουμε στους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις

Παρά τις αποτελεσματικές θεραπείες, στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνονται. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι υποφέρουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό3 και σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΕΜ) θα υποστεί άλλο ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα σε ένα χρόνο.4

Στην Amgen, στοχεύουμε να μειώσουμε τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, υπερχοληστερολαιμίας και παχυσαρκίας και να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών που ζουν με αυτές τις ασθένειες, μέσω εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Για το σκοπό αυτό, οι θεραπείες μας στοχεύουν σε τρεις κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή νόσο: την υψηλή χοληστερόλη LDL, τη λιποπρωτεΐνη (α) - συχνά αποκαλούμενη Lp(a) - και τα γενετικά αίτια της παχυσαρκίας.

 • Υψηλή Χοληστερόλη - LDL

  a blue and black rectangular object with bubbles

  Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), η οποία συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς, τροποποιήσιμους παράγοντες στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου ενός ατόμου. Η LDL χοληστερόλη προκαλεί τη συσσώρευση λιπαρών λωρίδων και πλακών (μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση), η οποία μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα μέρη του σώματος. Οι ρήξεις αυτών των πλακών μπορεί να οδηγήσουν σε συμβάντα όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό. Η διασφάλιση χαμηλού επιπέδου LDL-C είναι το βέλτιστο για την υγεία και είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν έχει προηγηθεί ένα ή περισσότερα καρδιακά επεισόδια.

 • Υψηλή λιποπρωτεΐνη – Lp(a)

  a blue circle and a line of black circles

  Η λιποπρωτεΐνη (a), που συνήθως ονομάζεται Lp(a) ή "LP little a", είναι ένας τύπος λιποπρωτεΐνης που είναι πιο διεισδυτικός από άλλους τύπους λιποπρωτεϊνών, καθιστώντας πιο πιθανό να παραμείνει και να προκαλέσει απόφραξη στις αρτηρίες. Σε αντίθεση με την LDL χοληστερόλη, η αυξημένη Lp(a) καθορίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη γενετική ενός ατόμου, που συγκεκριμένα φέρει το γονίδιο LPA, και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, δεν μειώνουν την Lp(a). Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για τη μείωση των γενετικά υψηλών επιπέδων Lp(a), αλλά η Amgen διερευνά θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην «αδρανοποίηση» αυτού του γονιδίου LPA.

 • Παχυσαρκία

  a blue circle with circles and dots

  Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που συχνά εδράζεται σε βιολογικούς και γενετικούς παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο πολλαπλών σοβαρών ασθενειών. Στον καρδιομεταβολικό χώρο, οι κύριες ανησυχίες μας είναι οι τρόποι με τους οποίους η παχυσαρκία συνδέεται με τις υπερβολικές εναποθέσεις λίπους στο σώμα και με τη δυσλιπιδαιμία, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Έχοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, η Amgen διερευνά επί του παρόντος θεραπείες πρώτης κατηγορίας ειδικά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

/Page Content/Disease Areas/Scriban(3,25) : error : Unexpected exception when calling sc_followmany i_datasource ListOfDiseases
 • ΠΗΓΕΣ

  1. Tsao, C. W., Aday, A. W., Almarzooq, Z., Alonso, A., Beaton, A., Bittencourt, M. S., Boehme, A. K., Buxton, A. E., Carson, A. P., Commodore-Mensah, Y., Elkind, M. S., Evenson, K. R., Eze-Nliam, C., Ferguson, J. F., Generoso, G., Ho, J. E., Kalani, R., Khan, S. S., Kissela, B. M., . . . Martin, S. S. (2022). Heart Disease and Stroke Statistics—2022 Update: A Report From the American Heart Association. Circulation, 145(8). https://doi.org/10.1161/cir.0000000000001052
  2. World Health Organization. Cardiovascular diseases: Avoiding heart attacks and strokes. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cardiovascular-diseases-avoiding-heart-attacks-and-strokes. Accessed July 2023.
  3. Tsao CW, Aday AW, Almarzooq ZI, et al., Heart Disease and Stroke Statistics – 2023 Update: A Report from the American Heart Association. Circulation, Volume 147, Issue 8, 21 Feb 2023, https://doi.org/10.1161/cir.0000000000001123.
  4. Jernberg T, Hasvold P, Henriksson M, et al., Cardiovascular risk in post-myocardial infarction patients: nationwide real world data demonstrate the importance of a long-term perspective, European Heart Journal, Volume 36, Issue 19, 14 May 2015, Pages 1163–1170, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehu505.