A bowl of healthy salad
A bowl of healthy salad

Προστάτευσε την καρδιά σου – Αντιμετώπισε την υψηλή χοληστερόλη

Η εκστρατεία ενημέρωσης της Amgen Ελλάδος για την αντιμετώπιση της LDL χοληστερόλης, ldlalert.com


Προστάτευσε την καρδιά σου – Αντιμετώπισε την υψηλή χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μια χρήσιμη ουσία που παράγεται κυρίως στο ήπαρ (συκώτι), ενώ σε μικρότερο βαθμό προέρχεται από τις τροφές. Κυκλοφορεί στο αίμα με πρωτεϊνες-«οχήματα»: Κυριότερες οι LDL («χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες») και HDL («υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες»).

Σε υψηλές τιμές LDL, εναποτίθεται χοληστερόλη στα τοιχώματα των αγγείων, προκαλώντας βλάβη («αθηρωματική πλάκα») και στενώσεις, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αντίθετα, η HDL παίζει ρόλο «οδοκαθαριστή», συμβάλλοντας στην αποκομιδή χοληστερόλης από τα αγγεία.

Η χοληστερόλη αυξάνεται προοδευτικά από τη νεογνική στην ενήλικη ζωή. Συνήθως, αιτία των αυξημένων τιμών της αποτελεί ένας συνδυασμός διατροφής, τρόπου ζωής και γενετικών παραγόντων.

Υπάρχει μάλιστα μία κληρονομούμενη διαταραχή, η «οικογενής υπερχοληστερολαιμία» (περίπου σε 1 στα 250 παιδιά στην ετερόζυγη μορφή της), στην οποία η LDL χοληστερόλη είναι πολύ αυξημένη, κάτι που οδηγεί σε 6-8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα στην ηλικία των 30 ή 40 ετών!

Η αυξημένη χοληστερόλη δεν παρουσιάζει συμπτώματα, γι’ αυτό είναι ύπουλη απειλή. Ο μόνος τρόπος να την ανακαλύψουμε είναι μία απλή εξέταση αίματος.

Πλησιάζοντας την εμμηνόπαυση, τα καρδιοπροστατευτικά οιστρογόνα μειώνονται, ενώ φαίνεται πως αλλάζουν και οι ισορροπίες των λιπιδίων. Γι΄αυτό είναι σημαντική η διατήρηση LDL και HDL χοληστερόλης σε επιθυμητά επίπεδα από νωρίς.

Το όριο για την LDL χοληστερόλη, δεν είναι ίδιο για όλους: Για τους περισσότερους είναι κάτω των 100 mg/dL. Αν ωστόσο κάποιος έχει έχει στεφανιαία νόσο, παλιότερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό καθώς και σε πολλούς ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη το όριο είναι χαμηλότερο (κάτω από 55 mg/dL).

Για την HDL («καλή») χοληστερόλη δεν υπάρχει ανώτερο όριο, αλλά ελάχιστη επιθυμητή τιμή: για τις γυναίκες είναι >50 mg/dL και για τους άνδρες >40 mg/dL.

Η Amgen δημιούργησε την καμπάνια «LDL Alert» www.ldlalert.com, προκειμένου να ενημερώσει για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης. Στόχος η μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς η υψηλή LDL-χοληστερόλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή στρατηγική!