Τέσσερις Έλληνες φοιτητές συμμετείχαν στο υψηλού κύρους πρόγραμμα Amgen Scholars 2017

Τέσσερις Έλληνες προπτυχιακοί φοιτητές συμμετείχαν στο υψηλού κύρους πρόγραμμα “Amgen Scholars” που έλαβε χώρα φέτος το καλοκαίρι* στην Ευρώπη, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ασχοληθούν με την έρευνα σε πραγματικό περιβάλλον εργαστηρίου. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών projects, οι Έλληνες φοιτητές παρευρέθηκαν και στο Ευρωπαϊκό Φθινοπωρινό Συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Cambridge, από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, αποκτώντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν για τη βιοτεχνολογία και να συναναστραφούν με κορυφαίους επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι προέρχονταν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ο καθένας από αυτούς συμμετείχε σε πρόγραμμα διάρκειας τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων στα εργαστήρια των προαναφερθέντων ιδρυμάτων.

Οι Έλληνες φοιτητές πέρασαν το φετινό καλοκαίρι διενεργώντας καινοτόμα έρευνα μαζί με 100 και πλέον νέους που επιλέχθηκαν από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους 1.048 συνολικά που έκαναν αίτηση. Το “Amgen Scholars Program” συνεργάζεται με 5 κορυφαία εκπαιδευτικά και ερευνητικά ινστιτούτα στην Ευρώπη‐ University of Cambridge (Αγγλία), ETH Zurich (Ελβετία), Karolinska Institute (Σουηδία), Ludwig-Maximilians-Universität (Γερμανία) και Institute Pasteur (Γαλλία)‐ για να φιλοξενήσουν τους φοιτητές στα εργαστήριά τους, ενώ εννέα ακόμα φοιτητές συμμετείχαν στο “Amgen Scholars 2017 Japan Program”, το οποίο είναι ανοιχτό σε υποψήφιους από όλο τον κόσμο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2009 το “Amgen Scholars Program” έχει προσφέρει ευκαιρίες για έρευνα σε 738 προπτυχιακούς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων 19 νέων από την Ελλάδα από 139 που έχουν κάνει αίτηση ενώ, η έρευνα που υλοποιούν καθοδηγείται από διακεκριμένους μέντορες.

«Με το να επενδύουμε σε νέους επιστήμονες μέσα από προγράμματα, όπως το “Amgen Scholars” στοχεύουμε στο να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στις σοβαρές ασθένειες. Η Ελλάδα έχει πολλούς νέους ταλαντούχους επιστήμονες και ελπίζουμε αυτή η εμπειρία να «ξεκλειδώσει» τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς καινοτόμων ερευνητών, οι οποίοι θα βελτιώσουν τις ζωές των ασθενών», δήλωσε o Matti Arvela, Executive Director και General Manager της Αmgen Hellas.

«Προσφέροντας εμπειρία από πρώτο χέρι, στοχεύουμε στο να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των φοιτητών για την έρευνα και την εξειδίκευση της καριέρας τους. Εκπληρώνοντας την υπόσχεση της βιοτεχνολογίας, η ανακάλυψη φαρμάκων που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία ξεκινά με την παροχή άριστης επιστημονικής εκπαίδευσης», δήλωσε ο Eduardo Cetlin, Πρόεδρος του Amgen Foundation. «Είμαστε χαρούμενοι που υποδεχτήκαμε 102 φοιτητές, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 59 κολλέγια και πανεπιστήμια από 23 χώρες του κόσμου ως φετινούς συμμετέχοντες του “Amgen Foundation Program”.

Το “Amgen Scholars Europe” αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης 12ετούς παγκόσμιας δέσμευσης, η οποία ανέρχεται στα $50 εκατομμύρια, και αφορά σε συνεργασία με 17 κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τα οποία φιλοξενούν καλοκαιρινά ερευνητικά προγράμματα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.500 απόφοιτοι του προγράμματος έχουν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές τους σπουδές, με το 94% να επιδιώκουν πτυχίο ανώτερου επιπέδου ή καριέρα σε κάποιο επιστημονικό πεδίο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το site της Amgen www.AmgenScholars.eu