Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την οστεοπόρωση από την Amgen Hellas

a group of people standing in front of a sign

 

Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά μας αδύναμα και εύθραυστα. Και όπως κάθε τι εύθραυστο και πολύτιμο, αξίζει να τα προστατέψουμε. Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να ενημερωθούμε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και να ελέγχουμε την υγεία των οστών μας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας. Αυτό το μήνυμα απευθύνει στο κοινό η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas μέσω της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση «ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ», που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».

Αντλώντας έμπνευση από το γεγονός ότι τα οστά που έχουν προσβληθεί από την οστεοπόρωση γίνονται με την πάροδο του χρόνου ιδιαίτερα εύθραυστα, η κεντρική ιδέα της νέας καμπάνιας εστιάζει στο «σήμα κατατεθέν» κάθε πολύτιμου και εύθραυστου αντικειμένου: την ταινία περιτυλίγματος με την ένδειξη «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ». Με βάση αυτό το σκεπτικό, τα κεντρικά εικαστικά της καμπάνιας παρουσιάζουν γυναίκες άνω των 50 ετών σε καθημερινές δραστηριότητες, έχοντας τυλιγμένη γύρω από τον μηρό, την πλάτη και το χέρι τους την ταινία «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ». Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται η επίπτωση της νόσου στα οστά, «προειδοποιώντας» τα άτομα που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από οστεοπόρωση, πως ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να υποστούν κάποιο κάταγμα.

Στόχος της εκστρατείας είναι να υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της οστεοπόρωσης, μίας συχνής πάθησης στα άτομα άνω των 50 ετών, από την οποία κινδυνεύουν ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επειδή όμως η νόσος δεν παρουσιάζει πρώιμα συμπτώματα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάγνωση γίνεται συνήθως ύστερα από ένα κάταγμα, δηλαδή όταν η νόσος έχει πια εξελιχθεί και τα οστά έχουν αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμη και η ελάχιστη άσκηση πίεσης (π.χ. μία ελαφριά πτώση ή ένα ελαφρύ χτύπημα) μπορεί να προκαλέσει ένα κάταγμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία μεταφέρει σε όλους μας το μήνυμα ότι η πάθηση μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και φροντίζουμε για τον έλεγχο της υγείας των οστών μας. Ειδικότερα, καλούμαστε να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα www.geraosta.gr, να απαντήσουμε σε μερικές απλές ερωτήσεις και στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούμε, να εκτυπώσουμε τις απαντήσεις και να τις συζητήσουμε με τον γιατρό μας στην επόμενη επίσκεψή μας. Ταυτόχρονα, έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την πάθηση και να βρούμε χρήσιμες διατροφικές συμβουλές και ασκήσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντοχής των οστών.

Επιπρόσθετα, τα μηνύματα της καμπάνιας φτάνουν στο κοινό μέσω ραδιοφωνικού σποτ, προβολής στο διαδίκτυο και δημοσιεύσεων στα social media. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως πρόσθετη ενέργεια ευαισθητοποίησης του κοινού, στις 26 Οκτωβρίου το Ζάππειο Μέγαρο θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα.

Ο κ. Χρήστος Μπούκης, Value, Access & Policy Lead της Amgen Hellas, δήλωσε: «Με την εκστρατεία «Γερά Οστά» επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση μιας «σιωπηλής» νόσου με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους. Στόχος μας είναι να δώσουμε στις γυναίκες και τους άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο, την ευκαιρία να προλάβουν τον πόνο και την απώλεια της ανεξαρτησίας που συνεπάγεται ένα κάταγμα. Είναι σημαντικό να προβάλλουμε το μήνυμα ότι προστατεύοντας τα οστά μας, στην ουσία προστατεύουμε την ίδια την ευημερία μας».

Η οστεοπόρωση μπορεί να προσβάλει όλα τα οστά του σώματος, αλλά κατά κύριο λόγο επηρεάζονται τα οστά του καρπού, της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης (σπόνδυλοι)1. Τα κατάγματα των σπονδύλων εκδηλώνονται συνήθως ως πόνος στην πλάτη ή την οσφυϊκή χώρα, ως απώλεια ύψους ή ως κλίση του θώρακα προς τα εμπρός (κύφωση) ή το πλάι (σκολίωση)1. Υπογραμμίζεται ότι 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης1, ενώ 1 στους 5 ασθενείς με κάταγμα ισχίου θα χρειαστεί μακροχρόνια φροντίδα1.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1.Βασικά δεδομένα για την οστεοπόρωση, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, http://www.eemmo.gr/PLHROFORIES_GIA_ASTHENEIS/4.php