Το Ζάππειο Μέγαρο φωταγωγήθηκε κόκκινο στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση «Γερά Οστά»

A building with columns and trees

Ένα εντυπωσιακό θέαμα αντίκρυσαν το απόγευμα της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, οι διερχόμενοι έξω από το Ζάππειο Μέγαρο: το κτίριο του Μεγάρου φωταγωγήθηκε κόκκινο στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση «Γερά Οστά», μιας πρωτοβουλίας της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα». Στόχος της ενέργειας ήταν η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, μίας συχνής πάθησης στα άτομα άνω των 50 ετών, που καθιστά τα οστά αδύναμα και εύθραυστα.

Η φωταγώγηση του Ζαππείου Μεγάρου με κόκκινο χρώμα παραπέμπει στην κεντρική ιδέα της καμπάνιας, η οποία αξιοποιεί την ταινία περιτυλίγματος με την κόκκινη ένδειξη «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ», για να υπογραμμίσει τις επιπτώσεις της νόσου στα οστά. Ταυτόχρονα, το κόκκινο χρώμα ενισχύει την έννοια του κινδύνου καταγμάτων που διατρέχουν οι ασθενείς. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ένα κάταγμα αποτελεί συνήθως την αφορμή για να διαγνωστεί η οστεοπόρωση, καθώς η νόσος συχνά δεν παρουσιάζει πρώιμα συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Εν τω μεταξύ η νόσος εξελίσσεται και στα προχωρημένα στάδια, τα οστά έχουν αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ένα απλό χτύπημα ή μια ελαφριά πτώση μπορούν να επιφέρουν ένα κάταγμα.

Στο πλαίσιο της ενέργειας, ο κ. Χρήστος Μπούκης, Value, Access and Policy Lead, Amgen Hellas δήλωσε: «Σήμερα φωταγωγούμε το Ζάππειο Μέγαρο θέλοντας να προωθήσουμε την έννοια της πρόληψης για την οστεοπόρωση. Με την εκστρατεία «Γερά Οστά» σκοπεύουμε να συμβάλλουμε στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση μιας σιωπηρής νόσου με μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πασχόντων και των οικογενειών τους. Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στις γυναίκες και τους άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο, να προλάβουν τον πόνο και την απώλεια ανεξαρτησίας που προκαλεί ένα κάταγμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι προστατεύοντας τα οστά μας, προστατεύουμε την ευημερία μας».

Η κα Τατιάνα Δρακοπούλου, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» ανέφερε: «Ο Σύλλογος Πεταλούδα τα τελευταία 20 χρόνια προσφέρει αθόρυβα, αλλά με συνέπεια, στον ασθενή με οστεοπόρωση ενημέρωση, πρόληψη και δράσεις ευαισθητοποιήσης σε όλη την Ελλάδα. Η σημερινή ενέργεια αποτελεί ακόμη έναν σταθμό σε αυτήν την πορεία και αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων μας».

Σημειώνεται ότι κύριο όχημα των μηνυμάτων της Εκστρατείας «Γερά Οστά» είναι η ενημερωτική ιστοσελίδα www.geraosta.gr, μέσω της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγεία των οστών. Παράλληλα, ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε μερικές απλές ερωτήσεις και στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμεί, να εκτυπώσει τις απαντήσεις και να τις συζητήσει με τον γιατρό του κατά την επόμενη επίσκεψή του.