Συνεχίζεται η εκστρατεια ενημέρωσης "Γερά Οστά" από την Amgen Hellas για την Oστεοπόρωση

a building with red lights at night

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου 2022), η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas προχώρησε σε μια συμβολική ενέργεια προβολής της αξίας της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, αναλαμβάνοντας τη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση «Γερά Οστά», η οποία συνεχίζεται και φέτος με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» Από τις 18:00 και παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η δράση, μελών του Συλλόγου «Πεταλούδα» και στελεχών της Amgen Hellas, η πρόσοψη του κτιρίου φωταγωγήθηκε με κόκκινο χρώμα, παραπέμποντας ευθέως στην κεντρική δημιουργική ιδέα της εκστρατείας: τη χαρακτηριστική ταινία περιτυλίγματος με την κόκκινη ένδειξη «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ», η οποία συμβολίζει τα εύθραυστα οστά των ατόμων με Οστεοπόρωση. Με αυτόν τον πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο, αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της προχωρημένης μορφής της νόσου στην υγεία των ασθενών, καθώς τα οστά τους αποδυναμώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθίστανται ιδιαίτερα επιρρεπή στα κατάγματα.

Η κ. Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» δήλωσε: «Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» συμμετέχει σήμερα σε αυτή τη λαμπρή γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης και στη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θέλοντας να συμβάλει έτσι στην πρόληψη και την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Στα 20 χρόνια εμπειρίας μας, θέλουμε να δηλώσουμε ότι η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα σημαντικότερα «συστατικά» για γερά οστά, για την Οστεοπόρωση, για την καλή σκελετική υγεία»

«Σήμερα, 20 Οκτωβρίου, Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διοργάνωσε μια συμβολική δράση, το φωτισμό του κτιρίου στην 26ης Οκτωβρίου αλλά παράλληλα και μια διήμερη καμπάνια εξέτασης για την Οστεοπόρωση, μαζί με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», τον οποίο ευχαριστούμε και πάρα πολύ για την πολύ καλή συνεργασία. Είναι μια συμβολική δράση αλλά όχι και τόσο συμβολική γιατί σήμερα και αύριο έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 100 ασθενείς για τις εξετάσεις αυτές», δήλωσε με τη σειρά της η κ. Μελίνα - Μαρία Δερμεντζοπούλου Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ο πόνος και συχνά, η απώλεια της ατομικής ανεξαρτησίας που επιφέρει ένα κάταγμα μπορούν να αποφευχθούν με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης και την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία «Γερά Οστά» έχει ως στόχο να παρακινήσει τα άτομα άνω των 50 ετών να προχωρούν σε τακτικό έλεγχο της υγείας των οστών τους, προκειμένου η Οστεοπόρωση να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και πέρα από τη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η καμπάνια ενισχύθηκε με νέες ενέργειες και ανανεωμένο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, βρίσκεται ήδη στον αέρα τηλεοπτικό σποτ με «πρωταγωνίστρια» την ταινία περιτυλίγματος «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ». Σύμφωνα με το δημιουργικό σκεπτικό της καμπάνιας, η ταινία περιτυλίγματος προσπερνά διάφορα εύθραυστα αντικείμενα, όπως ένα βάζο, ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως και μια τσαγιέρα, καταλήγοντας να τυλιχτεί γύρω από τα εύθραυστα οστά του χεριού μιας ανυποψίαστης γυναίκας!

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της εκστρατείας (www.geraosta.gr) μπορεί κανείς να βρει ανανεωμένο και εμπλουτισμένο ενημερωτικό περιεχόμενο σε θέματα διατροφής και άσκησης, το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση της Οστεοπόρωσης. Ειδικότερα, στο κομμάτι της διατροφής, ο Μάνος Δημητρούλης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, προτείνει δύο ξεχωριστά διαιτολόγια για γυναίκες και άνδρες, τα οποία περιλαμβάνουν τους βέλτιστους συνδυασμούς τροφών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπενίας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αντίστοιχα, στην ενότητα της άσκησης η Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc/PhD, έχει δημιουργήσει ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων που συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Τα μηνύματα της εκστρατείας διαδίδονται επίσης στο ψηφιακό περιβάλλον μέσω ενεργοποίησης στα social media.

Ο Γιώργος Τουσίμης, Γενικός Διευθυντής Amgen Ελλάδος και Κύπρου δήλωσε «Η Amgen Hellas για μία χρονιά ακόμα, υποστηρίζει ενεργά την εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για την οστεοπόρωση «Γερά Οστά». Με την υποστήριξη του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» αλλά και υπό την αιγίδα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που μας αφορά όλους. Ταυτόχρονα, όμως είναι μία νόσος αντιμετωπίσιμη. Εάν προβούμε στις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, είναι εφικτό να έχουμε έγκαιρη διάγνωση και να αποφύγουμε τελικά τις συνέπειες εκείνου του κατάγματος το οποίο θα μπορούσε να μας επηρεάσει αρνητικά στο υπόλοιπο της ζωής μας»