Η AMGEN Hellas επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της στα αυτοάνοσα νοσήματα το 2023

H Amgen Hellas επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των θεραπευτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, αποκτώντας από την 1η Ιανουαρίου 2023 το αποκλειστικό δικαίωμα εμπορικής διάθεσης και επιστημονικής ενημέρωσης στην Ελλάδα για ένα ακόμα φαρμακευτικό σκεύασμα σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία. Η νέα αυτή προσθήκη αποτελεί το μοναδικό, από του στόματος αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης 4 για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας και ψωριασικής αρθρίτιδας σε ενήλικες ασθενείς, που δεν ανταποκρίθηκαν, ή έχουν κάποια αντένδειξη, ή εμφάνισαν μη ανοχή σε άλλη συστημική κλασσική θεραπεία, καθώς και την αντιμετώπιση των στοματικών ελκών της νόσου Behcet.

Είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 50 χώρες εκτός των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

«Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με μια σημαντική προσθήκη, εμπλουτίζοντας τις θεραπευτικές επιλογές που η Amgen Hellas προσφέρει στα πεδία της Δερματολογίας και της Ρευματολογίας. Τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της ερευνητικής δραστηριότητας της Amgen», δήλωσε ο κ. Περικλής Γιόβας, Ιατρικός Διευθυντής της Amgen Hellas.

Σχετικά με την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματική πάθηση που εμφανίζεται στο 2-3% του πληθυσμού1 σε διάφορες μορφές, με πιο συχνή μορφή την ψωρίαση κατά πλάκας, που αντιστοιχεί στο 80% περίπου των περιστατικών της νόσου. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός και εξανθήματα στο δέρμα, που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και απολέπιση. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός.2 Στην Ελλάδα υπολογίζονται 250.000 ασθενείς με ψωρίαση.

Σχετικά με την ψωριασική αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης. Η νόσος εκδηλώνεται με πόνο και διόγκωση των αρθρώσεων και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καταστροφή των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα μειωμένη σωματική λειτουργικότητα με την πάροδο του χρόνου. Εκτιμάται ότι ο επιπολασμός της νόσου παγκοσμίως είναι 30 έως 100 περιπτώσεις στις 10.000.4 Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 0,17% του ενηλίκου πληθυσμού πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα.5

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση είναι ταυτόχρονη, ενώ περίπου στο 15% των ασθενών η ψωριασική αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.6

Βιβλιογραφικές αναφορές

  • Ritchlin CT et al, N Engl J Med 2017;376:957-70
  • Trontzas P et al, Clin Rheumatol (2005) 24: 583–589
  • Gladman DD et al. Ann Rheum Dis 2005;64(Suppl II):ii14–ii17
  • Parisi R et al, J Invest Dermatol. 2013 Feb;133(2):377-85
  • Rendon A and Schäkel K, Int. J. Mol. Sci. 2019, 20, 1475
  • Rigopoulos D et al, Eur J Dermatol. 2010 Mar-Apr;20(2):189-95