a group of children holding hands together
a group of children holding hands together

Η ισχύς εν τη ενώσει: έτσι αντιμετωπίζουμε τις ανισότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Η δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μέσα από ένα άρθο στη LiFO για την παγκόσμια ημέρα Καρκίνου.


Zούμε σε μια εποχή ραγδαίας προόδου στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο πολλοί συνάνθρωποί μας που πάσχουν από διαφορετικές μορφές ογκολογικών νοσημάτων αντιμετωπίζουν εμπόδια. Στον τομέα της υγείας παγκοσμίως εξακολουθούν να υφίστανται ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στην περίθαλψη, που εξαρτάται και από τη γεωγραφική τοποθεσία, και διακρίσεις βάσει εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εισοδήματος, μορφωτικού επιπέδου, ηλικίας ή αναπηρίας.

Aυτοί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαχείριση του καρκίνου σε ατομικό επίπεδο. Σε αυτό το τοπίο η πανδημία της Covid-19 εκθέτει τους καρκινοπαθείς σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, διαταράσσει την θεραπεία τους, καθυστερεί τη διάγνωση και βάζει περαιτέρω εμπόδια στην απόδοση «θεραπευτικής δικαιοσύνης».

Η αφοσίωση της Amgen στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών υπερβαίνει την επιστημονική καινοτομία και τις νέες θεραπείες. Τώρα χρειάζεται να εργαστούμε συλλογικά για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, με την προσοχή να εστιάζεται σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύ σημαντικός για την Amgen, που συνεχίζει να αναζητά νέους τρόπους για την εξάλειψη της ανισότητας στον τομέα της υγείας και την κάλυψη του χάσματος στην περίθαλψη. Γι’ αυτό στηρίζει με υπερηφάνεια την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Στην Amgen είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα, δημιουργώντας στρατηγικές συνέργειες με βασικούς φορείς για την πραγματοποίηση της αλλαγής που θα φέρει την υπέρβαση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της υιοθέτησης της ιατρικής ακριβείας χορηγούμε το πρόγραμμα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας που καλύπτει το κόστος των μοριακών εξετάσεων (NGS) για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, εντοπίζοντας συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, ώστε να προκρίνεται η χρήση της καταλληλότερης στοχευμένης θεραπείας.

Επιπλέον, εδώ και 3 χρόνια, σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, υποστηρίζουμε τη μεταφορά ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα που ζουν σε απομακρυσμένα νησιά, ώστε να λάβουν τη θεραπεία τους σε κέντρα αριστείας.

Τέλος, συνεργαζόμαστε με τη La Roche-Posay για να βοηθήσουμε τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου να μειώσουν την τοξικότητα που προκαλεί στο δέρμα η αντικαρκινική θεραπεία.

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Ορθόπουλος, διευθυντής της Μονάδας Αιματολογίας – Ογκολογίας της Amgen Hellas, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια αφορμή για να αναλογιστούμε τη σημαντική επίπτωση που έχει ο καρκίνος στον πλανήτη.

Η Amgen συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης «Close the Care Gap» που οργανώνει ο οργανισμός Union for International Cancer Control (UICC), ενισχύοντας τη σημαντική δουλειά που γίνεται στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να εμπνεύσει περισσότερες δράσεις σε όλο τον κόσμο. Καθώς συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στο τι μπορεί να κάνει η Amgen Ελλάδας σε συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα για να ενισχύσει την ισό- τητα στην υγεία, οι εργαζόμενοί μας δεσμεύονται να συμμετάσχουν με διαφορετικούς τρόπους στη στήριξη όλων όσοι αντιμετωπίζουν ή επηρεάζονται από τον καρκίνο.

Όλοι μας μπορούμε να παίξουμε μικρό ή μεγάλο ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου. Μπορείτε να γίνετε σύμμαχοί μας τη φετινή #WorldCancerDay και να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εκστρατεία #CloseTheCareGap, ενώνοντας δυνάμεις με κάθε κρίκο της αλυσίδας, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι της Amgen.