a skeleton with a red spot on the shoulder
a skeleton with a red spot on the shoulder

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ 101

Ένα άρθρο με απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την οστεοπόρωση, με την επιμέλεια του ορθοπεδικού Δρ. Ευστάθιου Χρονόπουλου.


Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια μεταβολική πάθηση των οστών που χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη αντοχή των οστών, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου κατάγματος. Τα κατάγματα που δεν οφείλονται σε ένα τραυματικό συμβάν πχ., πτώση από ύψος , συνδέονται άμεσα με την οστεοπόρωση.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι άνδρες μετά την ηλικία των 65 ετών, ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα ή και άλλα νοσήματα και ακολουθούν αγωγή με φάρμακα, τα οποία κάνουν τα οστά περισσότερο αδύνατα ανήκουν στην ευάλωτη κατηγορία για πιθανό κάταγμα. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη συστηματικά για χρονικό διάστημα άνω των 3 μηνών για οποιαδήποτε αιτία, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ο Υπερθυροειδισμός, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Καθώς η οστεοπόρωση είναι νόσος ασυμπτωματική για πολλά χρόνια, και πρωτοεκδηλώνεται με την εμφάνιση αναίτιων καταγμάτων, ιδιαίτερη σημασία απαιτείται για την έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας σε ασθενείς με υψηλό καταγματικό κίνδυνο. Σήμερα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation, IOF) παρέχεται στους ιατρούς ειδικό πρωτόκολλο για τη διάγνωση και θεραπεία της νόσου, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών.

Οι επιστημονικές εταιρείες ΕΕΜΜΟ, ΕΛΙΟΣ και το ΕΕΠΜΣ ( Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν θέσει ως βασικό σκοπό της λειτουργίας των την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση την επιμόρφωση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και άλλων επαγγελματιών υγείας με παράλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το μείζον θέμα της οστεοπόρωσης στη χώρα

Στη χώρα μας, με βάση τα νεότερα δεδομένα το 2019 σημειώθηκαν περίπου 99.000 νέα οστεοπορωτικά κατάγματα, που αντιστοιχούν σε 272 κατάγματα την μέρα ή 11 κατάγματα την ώρα σε γυναίκες και άνδρες.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα και ιδιαίτερα αυτά του ισχίου που εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 75 ετών εμφανίζουν υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα . Γίνεται αντιληπτό ότι η σωστή προσέγγιση στην παθολογική οντότητα της οστεοπόρωσης με στόχο υγιή γερά οστά είναι σημαντική και συνεχής ώστε να μειώνονται οι πτώσεις και τα κατάγματα στον πληθυσμό και να βελτιώνεται παράλλληλα η ποιότητα ζωής .

Παράλληλα, η μέριμνα για τη σκελετική υγεία και στη χώρα μας, σε εναρμόνιση και με τις αντίστοιχες προτάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF), θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική και εφηβική ηλικία, μέσω προγραμμάτων διατροφής και άσκησης με στόχο την ανάπτυξη γερών οστών.

H Amgen Hellas, σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρεία ΕΕΜΜΟ και τον σύλλογο ασθενών «Πεταλούδα», έχει δημιουργήσει την εκστρατεία «Γερά Οστά», μέσω της οποίας φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ενημέρωση σχετικά με την υγεία των οστών. Στην ιστοσελίδα www.geraosta.gr θα βρει κανείς χρήσιμες πληροφορίες για την οστεοπόρωση, συμβουλές διατροφής και άσκησης αλλά και ένα ερωτηματολόγιο που αφού συμπληρωθεί και εκτυπωθεί, μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης με το γιατρό, ώστε να σχεδιαστεί από κοινού ένα αποτελεσματικό πλάνο προστασίας των οστών.

Είναι σημαντικό να φροντίσουμε την υγεία των οστών μας.

Γιατί τελικά σκελετική υγεία σημαίνει κίνηση και η κίνηση είναι ζωή !

Στάθης Χρονόπουλος
Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ
Διευθυντής Εργαστηρίου Ερευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος
Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ